Sociaal

Het programma sociaal is onderverdeeld in thema's. Per programma zijn er speerpunten, doelstellingen en acties beschreven op de gebieden sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, sport en cultuur.

Ons doel is:

  • Alle inwoners van Ouder-Amstel volwaardig en zo zelfstandig mogelijk laten wonen, werken en deelnemen aan de samenleving op een actieve en respectvolle manier.

  • Bevorderen van goed onderwijs als basis van een samenleving waarin mensen zowel individueel als collectief optimaal kunnen functioneren.

  • Bevorderen van een aantrekkelijk aanbod en voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur en gezondheid met als doel om de sociale cohesie, bewegen en gezond leven te verbeteren.

Verdeling baten en lasten programma Sociaal over thema's

Speerpunt: Herkenbare en laagdrempelige toegang tot ondersteuning, voorzieningen en advies op het gebied van zorg, werk en inkomen. Integrale aanpak van vragen op meerdere gebieden binnen het sociaal domein.

Doelstellingen/Acties

Integrale aanpak van een hulpvraag en een laagdrempelige toegang voor onze inwoners

  • In dit jaar zal de uitvoeringsorganisatie van DUO+ overgaan naar een integrale werkwijze voor alle ondedelen van het Sociaal Domein. Het streven is om één helder aanspreekpunt te hebben voor iedere inwoner die één of meer vragen heeft op het gebied van de Participatiewet, de Wmo, de Jeugdwet en Schuldhulpverlening. De gemeenteraad heeft middelen beschikbaar gesteld voor deze transitie. Onze gemeente heeft voor het veranderingsproces samen met Duo+ en de gemeente Uithoorn een gezamenlijke visie opgesteld.

  • Als vervolg op deze visie gaan wij ook ons beleidsproces voor het sociaal domein meer integraal opzetten. Er zal een algemene beleidsvisie komen voor het sociaal domein die het kader gaat vormen voor de beleidsplannen Jeugd, Wmo, Participatiewet en Schuldhulp.

  • Het Kernteam zal inhoudelijk en procesmatig meer een onderdeel worden van de toegang tot het sociaal domein. Naast casus regie voor complexe zorgvragen van gezinnen en individuen is het Kernteam ook verantwoordelijk voor kortdurende hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld. Tevens zal de functie van Ouder-Kind-Coach ondergebracht worden in het kernteam om beter aan te sluiten bij de integrale benadering.

Sturen op kwaliteit

  • In 2021 zullen wij een beter zicht hebben op de geleverde kwaliteit in het sociaal domein. Het zal het 2e jaar zijn waarin, naast het cliëntervaringsonderzoek bij de Wmo, deze onderzoeken ook worden uitgevoerd voor de Participatiewet en de Jeugdzorg. Naast het feit dat wij beter zicht gaan krijgen op wat inwoners vinden van de geleverde kwaliteit, zijn wij ook beter in staat om te zien of de geleverde zorg ook zijn doel bereikt voor de inwoners.

  • Medewerkers in de uitvoering worden voorbereid en getraind op een integrale benadering van vragen in het sociaal domein van onze inwoners.

  • In 2021 wordt uitvoering gegegeven aan het plan om de basis van de uitvoeringsorganisatie te verbeteren. Samen met Duoplus en Uithoorn is een plan opgesteld om de kwaliteit van de toegang tot het sociaal domein van onze gemeente in de basis te verbeteren. Deze verbeteringen richten zich vooral op een passende formatie voor klantmanagers als gevolg van meer vragen, het kwalitatief verbeteren van de processen en het verkrijgen van betere sturingsinformatie.

  • Daar waar nodig kunnen onorthodoxe maatregelen genomen worden om bij te dragen aan snelle en passende hulpverlening bij complexe zorgvragen als het reguliere aanbod niet passend is voor een goede oplossing.

Subsidies afgestemd op de veranderende samenleving met duidelijke spelregels en verlichting van administratieve lasten

  • Actualiseren Algemene Subsidie Verordening Ouder-Amstel

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf