Integrale openbare ruimte

Stand van zaken

In 2020 is het nieuwe Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte vastgesteld. Dit beleidsplan geeft op strategisch niveau weer aan welke 9 thema's de openbare ruimte een bijdrage kan leveren. Denk hierbij aan gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Met dit plan kan makkelijker integraal afgewogen worden welke projecten bijdragen aan de openbare ruimte. De gestelde eisen zijn uitgewerkt in de beheerplannen waarin staat hoe het dagelijks en planmatig onderhoud wordt uitgevoerd en welk budget daarvoor nodig is.

Voor het planmatig onderhoud van de openbare ruimte is in 2019 een reserve Planmatig onderhoud Openbare Ruimte ingesteld. Daarmee wordt het planmatig onderhoud van de wegen, openbare verlichting, civiele kunstwerken, verkeersregelinstallaties, en groen betaald. Met behulp van Assetmanagement1 en effectgestuurd beheer wordt de buitenruimte gemonitord. Op basis van maatschappelijke effecten, risico's en kosten worden planmatige- en vervangingsinvesteringen ingepland en uitgevoerd. Deze plannen zijn opgenomen in de beheerplannen 2019-2028.

Programma 2021

Als de kapitaalgoederen versleten raken moeten ze worden vervangen of vernieuwd. In 2021 wordt een aantal integrale groot onderhoudsprojecten uitgevoerd, hieronder de vier belangrijkste:

Groot onderhoud Vondelstraat, Prins Hendrikstraat en Raadhuisstraat

De verharding in deze straten is verzakt en moet opgehoogd worden voor een betere leefbaarheid en veiligheid.

Herinrichting Rijksstraatweg

Het is een lang gekoesterde wens van de politiek om het onderhoud van het fietspad en de fietsveiligheid op deze regionale fietsroute aan te pakken. Dit naar aanleiding van vele klachten over de staat van het fietspad. Bij het groot onderhoud worden de adviezen van de school-thuis routes meegenomen en het fietspad wordt opgeknapt en daar waar nodig wordt de rijbaan geasfalteerd. De niet gefundeerde riolering wordt vervangen. Misschien moeten er bomen vervangen worden en er moet gezorgd worden voor optimalisatie van de groeiomstandigheden voor de bomen. Bewoners worden betrokken bij de inrichting van het groen. In 2019 en 2020 hebben de voorbereidingen plaatsgevonden en in 2021 gaat dit project in uitvoering.

Groot onderhoud Koninginnenbuurt

In de Koninginnenbuurt is de openbare ruimte ernstig verzakt en de verharding is versleten. De groenstroken moeten opnieuw worden ingericht. De riolering wordt gerenoveerd of vervangen. Daar waar de riolering wordt vervangen wordt een gescheiden stelsel aangelegd. Hiermee koppelen we het regenwater rechtstreeks af van de riolering en voeren we het af naar de in het gebied aanwezige watergangen. We kijken ook naar het toepassen van klimaat adaptieve voorzieningen met als doel het voorkomen van verdroging van de bodem en het voorkomen van overlast bij korte en hevige buien. De bestaande verlichtingsarmaturen worden vervangen door energiezuinige LED-armaturen.

Met de realisatie van dit integrale project willen we bereiken dat de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls krijgt en klaar is voor de toekomst.

Bij dit project worden de bewoners betrokken om te komen tot een definitieve inrichting. De voorbereidende werkzaamheden (veldonderzoeken) zijn inmiddels gestart. De uitvoering wordt gefaseerd over twee jaar uitgevoerd waarvan een groot deel in 2021.

Recontstructie Ronde Hoep Oost

Deze weg krijgt een reconstructie op het deel Benninghweg-Polderweg. De weg is verouderd en toe aan vervanging. Met participatie is een plan ontwikkeld. Samen met dijkophogende werkzaamheden van Waternet wordt dit project in uitvoering gebracht.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf